Rallylydnad

Vad är rallylydnad?

Rallylydnad är en sport som har tagit Hundsverige med storm och snabbt blivit omåttligt populärt. Föraren med sin hund ska genomföra en bana med skyltar som illustrerar olika moment som ska utföras. 
Rally i namnet innebär inte att det ska gå fort utan att hunden utför en bana enligt förarens anvisningar. 
 

Rallylydnad är en perfekt aktivitet för den vanliga familjehunden och bygger på glädje och samarbete – dessutom är det en underhållande hundsport att titta på. Via träningen ger rallylydnaden dig och din hund en god kontakt och du får en hund som är lydig, följsam och samarbetsvillig. En sådan hund fungerar lika bra i hemmiljö tillsammans med familjen som på offentliga platser eller tillsammans med andra hundar. Vår erfarenhet visar också att en hund som får arbeta tillsammans med människor mår bättre och är lyckligare. Då rallylydnad inte är fysiskt krävande passar det också för både äldre hundar och förare. 

Kan man tävla i Rallylydnad?

I tävlingsutförandet ska hund och förare genomföra en bana med 12-20 moment beroende på svårighetsgrad. Varje moment illustreras av en skylt som med text och bild beskriver hur övningen ska utföras. Totalt finns det ca 70 moment i fyra klasser: Nybörjare, Fortsättning, Avancerad och Mästare.

Banan bestäms vid varje tävling av domaren och ska, efter banvandring, genomföras utan instruktioner från någon funktionär. Domaren bedömer ekipaget medan den tävlande genomför banan, man startar alltid på 100 poäng från vilka avdrag görs. Föraren får gärna prata, uppmuntra, klappa i händerna eller använda andra verbala uppmuntrande förstärkningar i syfte att uppnå bästa möjliga resultat.
I rallylydnad krävs inte ett perfekt fotgående, men det ställer höga krav på samarbete och kontakt. Det är inte tillåtet att ge hunden tillrättavisande, åthutande eller för hunden obehagliga kommandon. Föraren får heller inte medvetet vidröra hunden.