Specialsök/Nosework

Vilka kurser kan jag gå?

Helgkurs-Grundkurs Specialsök med röd Kong 
22-24 november, instruktör Ulle Liukkonen

Specialsök med ”röd kong” är en ny sport inom Sv. Brukshundklubben och det kommer bli en officiell provform. Röd kong använder man för att det är det vanligaste träningsämnet inom tjänstehundsverksamheten, både i Sverige och internationellt.

Kursen riktar sig till dig som är nyfiken på doftsök, att hunden lär sig söka efter och markera en speciell doft, det kan vara allt ifrån kantareller och eukalyptus till sprängämnen.

I den här grundkursen lär vi hunden att en speciell doft betyder belöning och jobbar med hundens nyfikenhet, förarens belöningsteknik samt stegringsplan för att hunden skall bli motiverad att söka efter doften som ger belöning.

Kursen riktar sig till alla sorters hundar, träningen anpassas efter ekipagets förutsättningar och tidigare kunskaper.
Fredag 22 november, teori  18:30-20:30,
Lördag 23 november 10:00-15:00
Söndag 24 november 10:00-13:00.
Fika och lunch ingår på lördag och fika ingår på söndag.

Pris: 1 200 kr inkl. en ”Kong”

NoseWorkkurs eukalyptus-grundkurs
Start i januari 2020, instruktör Isabel Skogström

Den 9 januari startar Isabel en NoseWork kurs för nybörjare. Nosework är en rolig sport där hunden får använda sitt främsta sinne, luktsinnet. Sporten går ut på att hund (och förare) söker efter specifika dofter och markera dessa, i olika miljöer. Dofterna placeras på olika höjder och i olika miljöer med varierande svårighetsgrad och hunden får både mental och fysisk stimulans. I den här kursen är doftämnet Eukalyptus.

Kursen riktar sig till alla sorters hundar, träningen anpassas efter ekipagets förutsättningar och tidigare kunskaper.

Torsdag 9 januari utan hund 18.30-20.00 ca.
Torsdag 16 januari 18.30-20.45
Torsdag 23januari 18.30-20.45
Torsdag 30 januari 18.30-20.45
Torsdag 6 februari 18.30-20.45
Söndag 23 februari 11.00-14.00

Pris: 1 400 kr inkl. NoseWork startkit

Vad innehåller kurserna?

I specialsök får hunden använda ett av sina främsta sinnen, sitt luktsinne. Hund och förare söker efter specifika dofter i olika miljöer, t.ex. sprängämnen, narkotika, kantareller.  Genom att doften placeras på olika höjder och i miljöer med varierande svårighetsgrad, får hunden både mental och fysisk stimulans. Specialsök till vardagsaktivering kräver inte avancerad eller kostsam utrustning. Det är därför en  aktivitet som alla hundar och hundägare kan ägna sig åt. Det enda som behövs är ett intresse för nosarbete. I grundkursen specialsök arbetar vi enbart med kong, inga andra dofter.
Nosework är en annan form av specialsök, som också finns som tävlingsform. I Nosework används dofterna Eukalyptus, Lagerblad och Lavendel.